В туринському палаці Venaria Reale 26 липня відкрилася виставка «Рафаель і декоративно-прикладне мистецтво». Приводом для неї стало завершення в лабораторіях Центру консервації і реставрації відновлення гобелена «Чудесний лов риби», створеного за ескізами Рафаеля, а також кількох картонів майстра, що зберігаються в Музеї древнього скарбу св. будинку Лорето.

Рафаель отримав папське замовлення на 10 гобеленів зі сценами з життя апостолів Петра і Павла, призначених для Сікстинської Капели. Він зробив малюнки (картони) для цих гобеленів в натуральну величину. Картони були відіслані в ткацьку майстерню Пітера Ян Алеста (ван Елста) в Брюсселі. Над гобеленами майстри працювали з 1517 по 1521 р.

Відео дня

В даний час всі гобелени знаходяться у Ватиканському музеї. Рафаелівські малюнки гобеленів були вкрадені в 1527 р. під час розграблення Риму німецькими солдатами імператора Карла V, але через чверть століття частину їх було повернуто. Вцілілі кілька оригінальних картонів Рафаеля зберігаються нині в Англії і Італії.

Серед найбільш відомих Ватиканських гобеленів: «Чудесний лов риби», «Св. Павло проповідує в Афінах», «Паси вівці моя» («Покликання св. апостола Петра») і «Смерть Ананії».

Виставлений нині в Турині гобелен «Чудесний лов риби» зображує євангельський сюжет, описує одне із чудес Ісуса. Чудовий рясний лов риби був прообразом Божого покликання апостолів, які перестали займатися рибною ловлею і стали на шлях служіння Господу.

На туринській виставці представлені також керамічні плитки XVI-XVII ст. з малюнками Рафаеля, які отримали в свій час широке поширення в Італії та ін. країнах.

"Седмиця"