Міжнародна християнська благодійна організація «Open Doors» опублікувала топ-10 країн з найвищим рівнем насильства щодо християн. За період з 1 листопада 2012 р. по 31 березня 2014 р. очолює список Нігерія.

В індекс також увійшли: Сирія, Єгипет, Центральноафриканська Республіка, Мексика, Пакистан, Колумбія, Індія, Кенія та Ірак. У 7 з 10 країн головною причиною антихристиянського насильства є ісламський екстремізм.

У всіх країнах за зазначений період було зруйновано 3641 церков та інших будівель, що належать християнам, і зареєстровано 13 120 ін. форм насильства, у т. ч. побої, викрадення, зґвалтування, примусові шлюби.

Відео дня

«Open Doors» також опублікувала топ-10 країн, в яких вчинено найбільшу кількість вбивств християн за віру за досліджуваний період у 17 місяців. На 1 місці - Нігерія (2073 мученика), далі йдуть Сирія (1479), ЦАР (1115), Пакистан (228), Єгипет (147), Кенія (85), Ірак (84), М'янма (33), Судан (33) і Венесуела (26).

Із загальної кількості загиблих за віру християн (5479) в Нігерії, Сирії і ЦАР скоєно 85 % вбивств. В середньому в місяць за оцінний період було скоєно 322 вбивства християн.

За словами дослідників, відсоток відомих вбивств християн досить невисокий. У реальності ці цифри можуть бути значно більше.

Спостерігачі здивовані, що в топ-10 2014 не потрапила Північна Корея. Ян Вермеер з «Open Doors» пояснив це неможливістю навести точні цифри.

Джерелами досліджень для опублікованих даних стали зовнішні ЗМІ, інтернет, а також робота співробітників безпосередньо серед гнаних християн.

«Список показує, що насильство щодо християн за віру поширюється по всьому світу: з Індії в африканські та близькосхідні країни, і до Латинської Америки», підсумував директор служби досліджень Франц Веерман. «Латинська Америка завжди відрізнялася високим рівнем корупції та повстанського насильства. У контексті високого рівня насильства в суспільстві страждають і християни».

Седмиця