Французькі археологи на місці виявлення давньоримського святилища

Римська святиня була знайдена в Pont-Sainte-Maxence в ході розкопок на місці супермаркету, що будується, в північній Франції. На думку археологів, такого рівня скульптури можна знайти тільки на території Греції і Італії.

До недавнього часу на місці розкопок знаходилося футбольне поле. За часів Римської імперії тут розташовувалися будівлі, серед яких було святилище.

В археологів викликав інтерес його монументальний фасад, портик якого складав 9,5 метрів у висоту і 70 метрів завширшки. Ця унікальна будова була прикрашена рельєфами із зображенням морських чудовиськ, медуз, грифонів і великими скульптурами божеств давнього пантеону: Юпітером, Аполлоном, Діаною.

Відео дня

Скульптури добре збереглися, а деякі досі зберегли свої кольори. Краще всього збереглася статуя Венери навпочіпки.

"Мотив Афродіти навпочіпки був відомий з грецьких часів, але вперше виявлений в Галії", повідомила Вероніка Брюне Гастон з французького Національного інституту археологічних досліджень.

Вузький портик був зведений на нестійкому, дуже вологому піщаному грунті і розташовувався біля річки Уаза та рухнув, швидше за все, відразу після будівництва.

Археологи, що досліджують пам'ятник, впевнені, що це була дуже важлива будівля, можливо, побудована поряд з невідомим римським містом, присвяченим імператорові.

Поряд зі знахідкою археологи виявили монети IV століття до н.е. гальського періоду. Це може означати, що до римлян на цьому місці знаходилося давнє кельтське святилище.

archae.ru