1

В Ізраїлі рабини численного ортодоксального іудейського спільноти Харедим вирішили визнати iPhone уособленням зла. З цієї нагоди у минулий вікенд, коли відзначався єврейський релігійний свято Лаг ба-Омер, було скоєно масове спалення популярного гаджета.

Час було підібрано невипадково: у це свято за традицією проводяться різноманітні ритуали, за допомогою яких з іудейської спільноти виганяються темні сили. Як зазначається в інформації сайту Mobiltelefon.ru на думку "ортодоксального" духовенства, девайс сприяє поширенню порнографії, безцензурних новин, пліток і заохочує інші пороки сучасного суспільства.

Як повідомив з посиланням на сайт Vocativ TSN.ua, iPhone на святі був оголошений "не кошерним" і використовувався як мішень для традиційної стрільби з лука. Потім присутні на заході ставали у чергу для того, щоб кинути у вогонь свій смартфон.

Відео дня

Рабин, який керував ритуалом, говорив про перемогу добра над злом, а якщо якийсь з телефонів не охоплювали язики полум'я - в цьому вбачалося підтвердження його слів про зло американського винаходу.

Спільнота Харедим включає в себе близько 1 млн ультраортодоксальних євреїв, а основним принципом їх життя є відмова від традиційних світських засад, благ цивілізації, таких як телебачення і радіомовлення. Втім, смартфони і підключення до інтернету стали непереборною спокусою, що змусило духовних лідерів створити їх кошерні аналоги. Іронія в тому, що процес знищення "не кошерних" гаджетів активно знімався на відео на ті ж самі "злі" смартфони, відзначає Mobiltelefon.ru.

Седмиця