У швейцарському Базелі мусульманам запропонували молитися в католицькій церкві. Незвичайне рішення прийняв священик церкви св. Йосифа Рюди Бек після того, мусульманська громада позбулася колишнього молитовного місця.

Мечеть «Mescid», в якій здійснювали намаз близько 200 мусульман Базеля, розташовувалася на території історичної області казарм. Влада вирішила провести реконструкцію у зв'язку з заходами протипожежної безпеки і захистом історичного пам'ятника. На території казарм мечеть в майбутньому знаходитися не має.

Представники мусульманської громади Базеля вважають, що подвійне використання будівлі церкви можливо, але в деякі дні тижня буде становити певну складність. Наприклад, в неділю, коли католики служать 4 Меси, а мусульманам треба 5 разів на день здійснювати намаз.

Відео дня

Питання остаточно буде вирішено в синоді Базель-штадту.

Практика здійснення намазу в католицькому храмі в німецькомовних країнах вже мала місце. В 1960-е рр. турецькі гастарбайтери молилися в Кельнському соборі після закінчення посту Рамадан. Однак Конференція католицьких єпископів Швейцарії у своєму пастирському посланні до 2006 р. не рекомендує надавати католицькі храми для ритуальних дій представникам інших релігій і сект.

Всього в Базелі проживає близько 3,5 тис. мусульман. 12 мечетей міста можуть розмістити 2.5 тис. віруючих.

Седмиця