25 березня в лондонській Національній галереї представлять полотно "Святий Георгій і дракон" флорентійського живописця епохи Раннього Відродження Паоло Уччелло (1397 -1475), повідомив музейний сайт.

Описаний у житії св. Георгія Побідоносця порятунок їм царівни від дракона (змія), відомий як "Чудо Георгія про змія", отримав відображення в іконографії цього святого, ставши самим впізнанним його зображенням. У Християнстві чудо Георгія про дракона має алегоричне тлумачення: царівна - Церква, дракон - язичництво; Георгій вбиває дракона, рятує Християнську церкву від язичників. Це диво розглядається як перемога над дияволом - «стародавнім змієм» .

Історія про св. Георгія і знищеня ним дракона вперше з'явилася в 1265 р. в тексті «Золотої легенди» Якова Ворагинського, яка була популярною книгою в Англії. Перша церква присвячена св. Георгію з'явилася в 1061 р., в Донкастрі. У 1098 р. св . Георгія проголосили покровителем армії, а в 1222 р. Оксфордський синод постановив, що день св. Георгія буде відзначатися по всій країні 23 квітня. Офіційний статус покровителя Англії за святим закріпили в середині XIV ст. У 1969 р. Католицька Церква Британії перенесла св. Георгія до третьорозрядних святих, однак у 2000 р. його колишній статус був відновлений.

Відео дня

Седмиця