Голова статуи Аполлона, обнаруженной в Газе Фото: сайт Фонд Археология

Виявлена в Газі статуя Аполлона, чий вік оцінюється в 2500 років, розбурхала керівництво ХАМАСу своїм непристойним виглядом». На думку ісламістів, фігура може виставлятися лише в трусах.

За даними зарубіжних ЗМІ, фігура Аполлона виконана з бронзи в повний людський зріст (170 см). Статуя важить близько півтони.

Про знахідку статуї вперше заявив місцевий рибалка на ім'я Джаудат Граб. Він виловив її в морі ще в серпні 2013 року, але широкого розголосу відкриття отримало тільки в кінці минулого тижня.

Відео дня

Як пише The Independent, рибак знайшов скульптуру на мілководді на відстані приблизно 100 метрів від берега, неподалік від кордону з Єгиптом. Разом з родичами вони витягли її на берег і перевезли додому на ослах. Бронзова скульптура, що зображає оголеного грецького бога з відведеною убік правою рукою, деякий час зберігалася в родині Граба. Він і його брат відрізали по одному пальцю у статуї, щоб дізнатися у експертів, не зроблена вона з дорогоцінного металу. Один палець був розплавлений ювеліром.

Пізніше Граб спробував виставити скульптуру на аукціон eBay. Він розраховував продати її за 500 тисяч доларів (за оцінками фахівців, вартість знахідки - не менше 20 мільйонів доларів). Однією з вимог продавця був самовивіз статуї з Гази, сполучення якої з іншими країнами ускладнено. Завдяки тому, що робота була розміщена на сайті, про неї дізналося керівництво ХАМАСу. Незабаром поліція конфіскувала статую, знайшла  рибака і завела на нього кримінальну справу за спробу продажу культурної цінності.

Палестинські власті повідомили, що прилюдне експонування скульптури заборонено до закінчення слідства. Пізніше її планують відреставрувати і виставити в Газі.

cursorinfo.co.il