Британский музей представил «инструкцию», по которой Ной мог построить ковчег

Британський музей представив нещодавно розшифровану глиняну табличку, знайдену на території Іраку, де колись була Месопотамія. Вчені стверджують, що цьому унікальному артефакту, який містить опис Ноєвого ковчега, понад 4 тис. років.

Виявлений опис місцями розходиться з уявленнями про ковчег, що ходили досі. Так, у тексті на табличці йдеться про судно круглої форми на зразок коракла, тоді як традиційно вважалося, що ковчег був прямокутним.

«Ми були справді вражені тим, що ковчег насправді був круглим, - говорить Ірвін Фінкель, вчений, який знайшов табличку. - Для всіх нас це було повною несподіванкою».

Відео дня

У тексті містяться настанови месопотамського «бога» по спорудженню ковчега: судно слід будувати за допомогою канатів і колод, покрити смолою, а його площа має складати 2/3 сучасного футбольного поля.

З розшифрованого тексту з'ясувалося також, які тварини повинні були потрапити на ковчег Ноя. Вчені з Британського музею вважають, що слід звернутися до суднобудівників, щоб визначити, чи міг такий ковчег пливти.

Ірвін Фінкель - куратор залу Близького Сходу в Британському музеї. Нещодавно вийшла його книга «Ковчег Ноя», що спирається на дані з глиняної таблички. За його словами, ця табличка є «однією з найбільш важливих знахідок за всю історію».

Седмиця