З Афона в РФ, Білорусію і на Україну вперше доставлять Дари волхвівСвященна реліквія Афона - Дари волхвів - з благословення патріарха Московського і всієї Русі Кирила вперше буде принесена в межі Руської православної церкви до свята Різдва Христового в січні 2014 року, повідомляє Синодальний інформаційний відділ Московського патріархату.

Це одна з небагатьох реліквій, пов`язана із земним життям Спасителя, що збереглася до сьогоднішнього дня. Євангельське оповідання про поклоніння волхвів зі сходу немовляті Христу православні християни згадують у Різдвяний святвечір. Згідно писанню, східні мудреці принесли Йому дари: золото, ладан і смирну. Золото було принесено Христу як Царю, ладан - як Богу і смирна - як Людині на поховання.

"У дні святкування Різдва Христового в січні 2014 року святиня буде принесена в Москву, Санкт-Петербург, Мінськ і Київ", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За переказами, до IV століття Дари волхвів зберігалися в Єрусалимі, звідки згодом були перенесені до Константинополя і розміщені в храмі святої Софії. Тут їх бачили російські паломники. У 1200 році про Дари волхвів згадує у своїй "Книзі Паломник" архієпископ Новгородський Антоній. Після падіння Константинополя реліквія була передана на Афон, де перебуває до теперішнього часу.

Золото збереглося у вигляді 28 невеликих підвісок різної форми, майстерно прикрашених орнаментом у техніці філіграні. До кожної з цих золотих пластин на срібній нитці прикріплені намистини, зроблені із суміші ладану та смирну. Дари зберігаються в 10 особливих ковчегах у ризниці монастиря святого Павла. Для поклоніння паломників відділяється тільки їхня частина.

РИА Новости