Із національного молитовного дня розпочався у ПАР тиждень жалоби за Нельсоном Манделою, який помер 5 грудня у віці 95 років, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Президент ПАР Джейкоб Зума під час недільної служби у методистській церкві у Йоханнесбурзі закликав співгромадян не забувати цінності, за які боровся Нельсон Мандела.

"Він відстоював свободу, він боровся проти тих, хто пригнічував інших. Він хотів, аби всі були вільними", - заявив президент Зума.

Відео дня

У вівторок, 10 грудня, на олімпійському стадіоні в передмісті Йоганнесбурга, що вміщає до 95 тисяч людей, відбудеться панахида.

Національна меморіальна служба за Нельсоном Манделою має відбутися у четвер, 12 грудня. Прощання з тілом Нельсона Мандели відбуватиметься в столиці країни Преторії у середу, четвер та п`ятницю.

Державний похорон Нельсона Мандели відбудеться 15 грудня в селі Куну, де він народився. У всій Південно-Африканській Республіці приспущені прапори на знак жалоби.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун назвав Манделу гігантом, який вплинув на життя безлічі людей по всьому світу своєю самовідданою боротьбою за людську гідність, рівність і свободу.