Православний храм Святої Софії в турецькому місті Трабзон (Трапезунд) почав діяти в якості мечеті. Тут вже був здійснений перший намаз.

Як заявив директор департаменту благодійних установ Мазхар Йилдиримхана, у віданні якого знаходиться музей Святої Софії, крім годин мусульманської молитви, яку здійснюють 5 разів на день, храм продовжить працювати і як музей, повідомляє NEWSru.com.

На час намазу розпису і мозаїки музею Святої Софії закривають килимами і шторами, "що не прибиваються цвяхами і не заподіюють ні найменшого ушкодження", розповів чиновник про долю унікальних зображень храму.

Відео дня

Крихітна християнська громада Трапезунда марно намагалася зберегти храм, який останні 52 роки служив музеєм.

"Відомо, що мусульманська громада в Трабзоні не відчуває необхідності в ще одній мечеті. Православного приходу тут немає. Єдиний спосіб зберегти храм - це залишити його функціонувати в якості музею", - заявив співробітник прес-служби Константинопольського патріархату Досифей Анагностопулос.

Туреччина переживає період реісламізаціі, і перетворення православних храмів у мечеті - один з доказів того, прокоментував події в Трапезунді відомий американський фахівець по Близькому Сходу і ісламу Раймонд Ібрагім. Він вважає, що наступна по черзі - Свята Софія Константинопольська.

Собор Святої Софії в Трапезунді є пам`яткою візантійської архітектури. Тут збереглися унікальні фрески і мозаїка. Храм збудував у 1238-1263 рр.. Мануїл I Комнін. 1461 р. Мехмед II захопив Трапезунд і перетворив церкву на мечеть. У 1964 р. після реставрації, проведеної в 1958-1964 р. р. за допомогою Единбурзького університету, собор був переобладнаний в музей.