Держдума Росії прийняла в третьому, остаточному, читанні закон про протидію образи почуттів віруючих, що передбачає максимальне покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

Закон розширює ст.148 Кримінального кодексу РФ (перешкоджання здійсненню права на свободу совісті і віросповідань).У статтю внесені положення про санкції за "публічні дії, що виражають явну неповагу до суспільства і вчинені з метою образи релігійних почуттів віруючих". Карати за це будуть штрафом у розмірі до 300 тис. рублів або зарплати засудженого за період до двох років, або обов`язковими роботами на термін до 240 годин, або примусовими роботами на термін до одного року, або позбавленням волі на термін до одного року.

Якщо зазначені діяння вчинені у місцях, спеціально призначених для відправлення богослужіння, інших релігійних обрядів та церемоній, вони караються штрафом у розмірі до 500 тис. рублів або зарплати засудженого за період до трьох років, або обов`язковими роботами на термін до 480 годин, або примусовими роботами на термін до трьох років, або позбавленням волі на той же термін з обмеженням волі на термін до одного року або без такого.

Відео дня

Закон також вносить зміни до Кодексу РФ про адміністративні правопорушення. Так, за "умисне публічне осквернення релігійної чи богослужбової літератури, предметів релігійного шанування, знаків або емблем світоглядної символіки і атрибутики, або їх псування або знищення" каратимуть громадян штрафом від 30 тис. до 50 тис. рублів або обов`язковими роботами на термін до 120 годин, а посадових осіб - штрафом від 100 тис. до 200 тис. рублів. Крім того, посилюється кримінальна відповідальність за незаконне перешкоджання діяльності релігійних організацій або відправленню релігійних обрядів і церемоній, передбачена ст.148. Зокрема, збільшено максимальний штраф, передбачений за ці діяння, з 80 тис. до 300 тис. рублів,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Седмицю. Якщо ці діяння скоєно з використанням службового становища або із застосуванням насильства, за це будуть загрожувати штрафи у розмірі до 200 тис. рублів або зарплати засудженого за період до одного року, або обов`язкові роботи на термін до 480 годин, або виправні роботи на термін до двох років, або примусові роботи на термін до одного року, або позбавлення волі на той же термін. Передбачається, що закон набуде чинності 1 липня нинішнього року.

КІРІОС