У столиці Бангладеш у вихідні сотні тисяч мусульман взяли участь у демонстрації, вимагаючи введення смертної кари для атеїстів.

«Довгим маршем» пройшли натовпи радикально налаштованих мусульман по вулицях Дакки, закликаючи владу ввести принцип абсолютної віри в Аллаха, прописати цю норму в конституції, узаконити смертну кару за критику ісламу». У цілому вимоги ісламістів містять 13 пунктів, пише «Седмиця» з посиланням на kipa / apic.

Демонстрація з`явилася кульмінацією протистояння між ісламістами та секуляристами, що роками триває в Бангладеш . Конфлікт загострився на початку року після нападів на блогера-атеїста. На початку минулого тижня в Дацці були заарештовані 3 блогера-атеїста.

Відео дня

В результаті масових заворушень одна людина загинула, десятки отримали поранення. Всього в ході зіткнень на релігійному грунті в Бангладеш з лютого загинули близько 70 людей.

Виступи ісламістів в Дацці пов`язані також з тим, що провідні політики ісламістської опозиційної партії Джатаат-і-ісламі, а також найбільшої опозиційної Бангладешські націоналістичної партії звинувачуються в геноциді і насильстві під час війни за визволення від Пакистану в 1971 р. Відносно одного з лідерів Джамаат-і-ісламі Делвара Хуссейна Сайеді винесений смертний вирок.

Ісламісти звинувачують урядову партію Авамі Ліг, що сповідує ліві, секулярні ідеї, в тому, що вона використовує для знищення ісламістських партій можливості трибуналу, який був ініційований в 2010 р. прем`єр-міністром Шейх Хасина з метою розслідувати злочинів, скоєних в Східному Пакистані в 1971 р .

Війна за звільнення від Пакистану забрала життя 3 млн. чоловік, тисячі жінок були згвалтовані. Після розділу Британської Індії в 1947 р. історичний регіон Бенгалія під назвою Східний Пакистан став частиною нової ісламської держави Пакистан.

Благовест Инфо