Лауреатові Нобелівської премії миру Десмонду Туту присудили найбільшу релігійну премію, яку вручає Фонд Темплтона.

Темплтоновска премія присуджена почесному південноафриканському архієпископу за те, що він «все своє життя присвятив просуванню духовних принципів» і вніс «винятковий внесок у створення нової, масштабної і життєздатної моделі обгрунтування переваг релігії та духовного прогресу». Сума премії складає близько 1,7 мільйона доларів. Церемонія вручення пройде 21 травня в Лондоні.

Десмонд Туту став відомий як борець з апартеїдом в ПАР в 1970-х роках. У 1984 році він став першим в країні чорношкірим єпископом. Тоді ж йому присудили Нобелівську премію миру. Туту також очолював Південноафриканську раду церков і всеафриканську конференцію церков, а після падіння режиму апартеїду керував розслідуваннями злочинів влади.

Відео дня

Темплтоновска премія була заснована в 1972 році філантропом Джоном Темплтоном на противагу Нобелівській премії. Якщо остання видається за наукові досягнення, то премію Темплтона присуджують за успіхи в дослідженні духовного життя. При цьому віросповідання номінантів не має значення, так як правила дозволяють вручити премію навіть атеїсту. Її першою володаркою в 1973 році стала мати Тереза, а в 2012 році премію присудили Далай-ламі.

Седмиця