Ввечері 3 січня албанські ісламські екстремісти повністю зруйнували монастир Успіння Пресвятої Богородиці на півдні Сербії. Монастир, який знаходиться поблизу місцевості Владичин Хан, був по-варварськи знищений. Двері розбили, увесь інтер`єр потрощили. Гроші від продажу свічок та інші церковні речі з монастиря вкрали, розбили всі ікони.

Матінка Параскевія, якій зараз 62 роки, підтвердила цю інформацію. Вона була надзвичайно засмучена, а також почувалася у небезпеці: «Я боюся, що вони повернуться, але я нікуди не піду. Я тут – сама, стара… але нехай вони приходять, хтось повинен мене захистити».

«Там нічого не залишилося, це - просто жах! Весь світ піднявся через карикатури на Мухаммеда. А коли всі монастирі та церкви зруйновані, немає жодної за це відповідальності!» - додає настоятелька. На питання - чи знає вона, хто міг це зробити, матінка Параскевія відповіла, що все відомо, але ніхто не зацікавиться цією справою.

Відео дня

«Албанські терористи з Косова організували насилля з метою знищення сербських монастирів у цьому реґіоні. Не перший раз подібне відбувається. Минулого року в Страсну п`ятницю вони напали на мене. Якби у мене не було палиці, навряд чи я б змогла захистити себе", - розповіла матінка Параскевія.

Монастир Успіння Пресвятої Богородиці перебуває під покровительством єпископа Пахомія, звинуваченого у зґвалтуванні, яке є, за словами матушки, найжахливішою видумкою албанських ісламістів: «Це все вони розпустили такі чутки, вони навіть платили людям, щоб ті брехали про це. Декому навіть дали 35 тисяч німецьких марок, щоб вони таке вигадали про монастир».

Монастир знаходиться у с. Мртвіца, недалеко від м. Владичин Хан. Його історія ж бере початок із ІV століття, це - найстаріша церква району Вран’є.

КІРІОС