В американських школах повсюдно забороняють згадувати бога як учням, так і учителям. Директори вимушені йти на такі заходи, побоюючись позовів з боку батьків, адже, згідно із законодавством США, державним школам заборонено виділяти одну релігію серед інших.

Протягом останнього року адміністрації багатьох шкіл змушені були запровадити заборону на згадування «Всевишнього», «Бога» та інших релігійних термінів. Ці слова не можна використовувати як учителям, так і учням. Більш того, педагоги змушені переглядати навчальну програму і виключати з текстів різних творів уривки релігійного характеру.

Так, у Північній Кароліні директор школи змусив 6-річну ученицю виключити згадку про бога з поеми, яку вона написала і збиралася прочитати на святі у День ветеранів. Батьки інших учнів звернули увагу на рядок: «Він молився Богу про мир, він благав Бога дати сил». Вони тут же звернулися до директора з вимогою прибрати релігійні елементи з програми, повідомляє місцеве видання McDowellNews.

Відео дня

Адміністрації довелося піти їм назустріч, інакше би школі загрожував судовий позов, який навчальний заклад, швидше за все, програв би. Підставою міг послужити текст першої поправки до Конституції США, в якому сказано, що «Конгрес не повинен видавати жодного закону, що відноситься до встановлення релігії або забороняє вільне сповідування її». При цьому запровадження релігійних елементів до шкільної програми, наприклад, з християнства, може ущемити права учнів, що належать до іншої конфесії або дотримуються атеїзму.

«Як директор я повинна переступити через власні релігійні переконання і слідувати букві закону, який визнає за нами право на свободу слова і віросповідання, але при цьому нам, як державній школі, не можна виділяти одну релігію перед іншою», – прокоментувала ситуацію ДезіреКіркпатрік, директор установи.

У той же час інші представники освітньої системи штату звинувачують школу в утиску прав самої учениці, посилаючися все на ту ж першу поправку.

Цей випадок – один із багатьох. Так, одразу в кількох американських школах під заборону потрапило виконання патріотичної пісні «Боже, бережи Америку», яка раніше звучала на багатьох заходах і виховувала в дітях гордість за батьківщину. Таким чином, перестають існувати шкільні традиції з 20-річною історією, що обурює більшість батьків, вихованих у тому ж дусі.

А газета BelfastTelegraph повідомляє про труднощі, з якими доводиться стикатися, наприклад, учителям літератури. Так, їм довелося прибрати з текстів слово «бог», що деколи ускладнює розуміння суті того, що відбувається. Правці, зокрема, піддано п`єсу Вільяма Шекспіра «Генріх V».

rt-russian