Китайська поліція затримала тибетського ченця, який змусив вісьмох людей, троє з яких загинули, здійснити акти самоспалення в ім`я "незалежності Тибету", повідомляє в понеділок сайт агентства Сіньхуа.

Служитель монастиря Кирті повіту Аба тибетської автономної префектури провінції Сичуань і його племінник звинувачуються в тому, що, "слідуючи інструкціям Далай-лами і його прихильників", починаючи з 2009 року, змусили вісьмох людей вчинити акти самоспалення. Троє загинули. Чернець був затриманий ще в серпні після серії самоспалень в Абе, проте повідомляється про це тільки зараз.

40-річний чоловік, тибетський ім`я якого звучить як Лоранг Кончон (Lorang Konchok) зізнався поліції, що підтримував постійні контакти з пов`язаною з Далай-ламою організацією, яка виступає за незалежність Тибету. Чернець не лише інформував членів організації про акти самоспалення, але, користуючись своїм впливом в монастирі, примушував до самоспалення інших монахів. Зокрема, за його зізнанням, він пояснював молодим ченцям, що самоспалення не суперечить буддійським доктринам і після смерті у вогні вони будуть вважатися героями. Він обіцяв загиблим нести славу про них далеко за межі Китаю, а також надати всілякі почесті їх родичам.

Відео дня

Випадки самоспалення на знак протесту проти політики китайської влади широко поширені в районах компактного проживання тибетців. Тільки в останній місяць відбулося п`ять подібних випадків - загинули як служителі тибетських монастирів, так і прості представники цієї нацменшини. За офіційними даними Пекіна, з березня 2011 року по червень поточного року в результаті актів самоспалення загинули більше 20 тибетців.

РИА Новости