Генеральна асамблея ООН проголосувала в четвер на підтримку резолюції, якою палестинське представництво в Генасамблеї підвищує свій статус до «спостерігача, держави-не члена ООН» із нинішнього «спостерігача, недержавного утворення». За резолюцію голосували 138 країн, 9 були проти і 41 утрималася, повідомляє Радіо Свобода.

   Після голосування посол США в ООН Сюзан Райс закликала Ізраїль і палестинців поновити мирні переговори.

   Перед голосуванням посол Ізраїлю в ООН Рон Прозор повторив позицію своєї країни, що визнання в ООН Палестини як держави вже зараз тільки відкине назад близькосхідний мирний процес.

Відео дня

   Президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас натомість закликав перед голосуванням «видати Палестині свідоцтво про народження».

   Визнання за Палестиною державного статусу в Генасамблеї, навіть без членства в ООН а тільки як спостерігача, дає палестинцям можливість ставати членами різноманітних агентств ООН.

   Палестинці вже односторонньо проголошували свою державність 1988 року, і відтоді її в тій чи іншій формі визнали понад 120 держав світу. Але сама Організація Об’єднаних Націй такого кроку досі не робила.

   Дотепер палестинців представляла в ООН під назвою «Палестина» на правах спостерігача як недержавне утворення Організація визволення Палестини – свого часу провідна палестинська організація, визнана як єдиний законний представник палестинців у світі, яка нині існує лише формально саме з метою такого представництва.