Новий скандал розгорається в Елладській Православній Церкві - служба Мінфіну з розслідування фінансових злочинів вивчає багатомільйонні рахунки в банках двох церковних ієрархів, митрополита Перістерійського Хризостома і митрополита Фессалійського і Фанаріофарсальского Кирила, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на газету "Етнос". Церковне керівництво не виключає, що галас спеціально здійнятий ЗМІ, і закликає дочекатися закінчення розслідування.

Фінансова влада виявили, що у митрополитів на рахунках "десятки мільйонів" євро, які не були заявлені у податкових деклараціях, пише видання. Ці кошти були незаконно отримані через пожертвування, від спонсорів, від здачі в оренду нерухомого майна, від інвестицій. Ієрархи перевели частину коштів на рахунки родичів, які зараз також перевіряються. За даними видання, розслідування завершено, і митрополитам запропоновано довести законність вкладів. Чиновники кажуть, що володіють списком з десятків імен священиків з вкладами на суми понад 100 тисяч євро в Греції та за кордоном, і всі вони будуть перевірені.

Газета нагадує, що чимало священиків уже засуджені за розтрату, за лихварство, незаконний продаж ікон, а деякі служителі церкви, що вели розкішне життя, не можуть погасити великі борги. В одного зі священиків церкви Святого Антонія в Перістерійській митрополії був рахунок на 3 мільйони євро при тому, що він, згідно з декларацією, заробив за рік лише 20 тисяч євро. Коли податкова служба виписала йому штраф на 1 мільйон євро, він одразу і легко його заплатив, пише видання.

Відео дня

У керівництві грецької церкви заявили агентству церковних новин Romfea.gr, що очікують розвитку справи і результатів розслідування, якщо воно дійсно проводиться, перш ніж робити висновки, як має реагувати Священний Синод. Разом з тим в церкві висловлюють заклопотаність тим, що галас у ЗМІ навколо церкви піднято "з певною метою ".