Папа Теодорус II, що став 118-м главою коптської православної церкви, присвятив своє перше звернення до пастви ситуації в Єгипті, повідомляє NEWSru.co.il.
Він заявив, що церква не підтримає конституцію, яка відстоює інтереси тільки однієї з релігійних громад країни.
"Краса Єгипту в співіснуванні мусульман і християн. Різноманітність - джерело сили", - заявив він, зазначивши, що і конституційні збори повинні відображати характерне для країни розмаїття - в ньому має знайтися місце для мусульман і християн, світських і релігійних, лібералів і консерваторів.
"Щоб Єгипет пішов шляхом прогресу, конституція повинна захищати інтереси кожного. Якщо ж вона буде служити одній групі населення, то все суспільство піде назад", - сказав він. За словами патріарха, держава і релігія взагалі не повинні втручатися в справи один одного.
Глава коптської церкви повідомив, що якщо ісламістам вдасться добитися прийняття конституції, заснованої на законі шаріату, християни заявлять рішучий протест. Він також закликав коптів взяти активнішу участь у політичному житті, не тільки для захисту своїх прав, а й для відстоювання інтересів усього суспільства.