Якщо на початку ХХ століття близько 25% жителів Близького Сходу були християнами, сьогодні їх лише 5% (в сукупності близько 15 млн., з яких більше половини - єгипетські копти), повідомив президент Інституту Ізраїлю і Близького Сходу Євген Сатановський.

«В наші дні відносна чисельність коптів у порівнянні з 1970-ми роками зменшилася приблизно вдвічі. Вона становить близько 8 млн. чоловік і скорочується стрімкими темпами», - пише Є.Сатановський в статті, опублікованій в газеті «Московские новости».

З початку 2011 року, до парламентських виборів в Єгипті, на яких «Брати-мусульмани» і салафіти завоювали абсолютну більшість голосів, вона знизилася більш ніж на 100 тис. чоловік при наростаючих темпах еміграції. Смерть глави Коптської церкви Шенуди III неминуче прискорить цей процес, вважає експерт.

Відео дня

За його словами, міжконфесійні відносини в регіоні протягом всього останнього століття - «це абсолютна катастрофа», і єдині країни цієї частини світу, де християни можуть відчувати себе порівняно спокійно, - Ізраїль і шиїтський Іран.

Як повідомив політолог, в Іраку в 1987 році жило близько 1,5 млн. християн, в 2003 році - близько 850 тис., а в 2012 році - не більше 400 тис. У Сирії на початку XX століття третина населення сповідували християнство, сьогодні - менше 10%. У Лівані в 1932 році християни становили 55% населення країни, а в 2011 році - близько 30%. В Йорданії відносна чисельність християн знизилася за століття на 10%.

У Палестині в 1949 році християни становили 10% населення, або 21% неєвреїв, а сьогодні за межами Ізраїлю їх тільки 1,5% (близько 50 тис. осіб). У самому Ізраїлі в абсолютних величинах кількість християн не зменшується, і становить в Єрусалимі близько 15 тис. чоловік, хоча через низьку народжуваність падає їхня частка в населенні.

«Проте катастрофічне зменшення їх числа в Палестині після початку «мирного процесу» як в Юдеї та Самарії, контрольованих ПНА, так і в Газі, безсумнівно, є «заслугою» покійного Ясіра Арафата і його наступників, а також їх конкурентів з ХАМАС і "Ісламського джихаду», - заявив Є.Сатановський.

Богослов.