Минулої неділі ввечері в головній будівлі Валаамського Спасо-Преображенського (Ново-Валаамського) монастиря в місті Хейнявесі на сході Фінляндії спалахнула пожежа. За попередніми даними, збиток, завданий вогнем, оцінюється в сотні тисяч євро.
Гасіння пожежі тривало до глибокої ночі, і лише до ранку стало можливим почати розбір завалів, завданих пожежею.
Тепер дерев`яний садибний будинок 40-х років ХIХ століття потребує серйозного ремонту, через що в цьому році буде неможливий традиційний великодній прийом в цій будівлі.
Ісмоїла Вірхов, який керував на місці НП пожежними підрозділами, повідомив, що "дах і горищні приміщення триповерхового будинку вигоріли повністю, загоряння могло початися в невикористовуваних житлових приміщеннях на горищі". При цьому Вірхов вважає малоймовірною версію підпалу. Точна причина пожежі буде встановлена в ході розслідування, яке почнеться вранці, однак, за попередніми даними, загоряння могло статися через несправну електропроводку.
На щастя, в результаті пожежі ніхто не постраждав. Від вогню вдалося врятувати десятки ікон та картин, що представляють історичну і художню цінність, - вони зберігалися на другому поверсі будівлі. З нижніх поверхів евакуювали також частину унікальних антикварних меблів початку 1800-х років епохи рококо і класицизму,  привезених в обитель в середині ХХ століття засновниками монастиря.
NEWSru.