Сейсмологи відзначають посилення вулканічної активності на грецькому острові Санторіні, який називають «островом церков» через те, що на 8 тисяч місцевих жителів припадає понад 300 храмів, а у кожної сім`ї є своя домашня церква.

«Сейсмічні станції на острові вказують на те, що кальдера вулкана Санторіні знову прокидається», - говорить дослідник з Джорджії Ендрю Ньюмен, який працює на Санторіні з 2006, коли тут були розміщені більш як 20 станцій GPS.

«Після десятиліть низької активності в межах кальдери вулкана Санторіні в січні 2011 пройшла серія землетрусів і деформації, - розповідає Ньюмен, який вважає, що ситуація стає небезпечною. - Жерло вулкана наповнюється магмою, і ми пильно стежимо за цим процесом».

Відео дня

Санторіні був відносно спокійний з середини століття, - останнє виверження відбулося в 1950-му і не було надто сильним, - однак за три століття до цього, в 1627, на цьому самому південному з Кікладських островів сталося виверження, що змінило все Середземномор`я: під ударом грандіозного цунамі упав Крит, що панував у регіоні.

Седмиця.