На даний момент в Білорусі офіційно зареєстровані і діють 3374 релігійні організації, що представляють 25 конфесій і релігійних напрямків. Про це на прес-конференції в Мінську повідомив уповноважений у справах релігій і національностей Леонід Гуляко. «При детальному розгляді конфесійної картини країни з`ясовується, що протестанти у нас перебувають аж ніяк не в меншості», - сказав він.

Традиційно Білорусь вважається православною країною. БПЦ і справді посідає найбільш вагоме місце в духовному житті республіки. Згідно з даними уповноваженого у справах релігій і національностей, вона налічує сьогодні 1567 релігійних громад, їй належать 6 духовних навчальних закладів, 34 монастирі, 14 братств, 10 сестринств і 1348 церков. Ще 156 православних храмів будується. Також в Білорусі зареєстровано 33 громади старообрядців, в розпорядженні у яких перебувають 28 культових будівель.

Католицьких же громад значно менше, їх у Білорусі налічується 479. Римсько-католицькій церкві належать 3 духовних навчальних заклади, 11 місій та 9 чернечих об`єднань. Віруючим доступні для відвідин 465 костелів, ще 26 будуються.

Відео дня

Зате протестанти представлені в загальній кількості 1025 релігійними громадами, які нерівномірно розподілені між 14 напрямками. Найбільшою тут є церква християн віри євангельської (п`ятидесятники), яка об`єднує 512 громад: більше ніж у католиків. Другий за чисельністю громад протестантський рух - це євангельські християни баптисти. Вони зареєстрували в Білорусі 286 релігійних громад. Варто відзначити, що апарат уповноваженого у справах релігій і національностей не дає офіційної статистики за конфесійним складом населення Білорусі і її не збирає. Чисельність людей же в кожній громаді може відзрізнятися, деколи в десятки разів. Тому той факт, що п`ятидесятники перевищують кількістю громад католиків, не означає автоматично, що вони перевищують їх і числом.

Іудаїзм представлений 53 громадами, які належать до трьох напрямках (ортодоксальне, хесед-Любавич і прогресивне), в розпорядженні у яких є 10 культових будівель.

Мусульман у Білорусі об`єднують 25 громад, серед яких 24 відносяться до сунітського, а 1 - до шиїтському напрямків ісламу. У їх власності перебуває 6 культових будівель, в даний час ведеться будівництво мечеті в Мінську.

Всього з 1990 року різним релігійним організаціям в Білорусі передано близько 1150 культових та інших будівель, з них у розпорядження Білоруської православної церкви було передано близько 840, Римсько-католицької - близько 300, а іудеям - 10 будинків.

Уповноважений у справах релігій і національностей зазначив також, що з коштів державного бюджету щорічно виділяються гроші для проведення реставраційних і відновних робіт в культових спорудах. При цьому Леонід Гуляко підкреслив, що мова не йде про будівництво нових храмів або відновлення всіх церков, які потребують ремонту. Державні гроші витрачаються лише на ті будівлі, які належать до категорії пам`яток історії та культури. На запитання, скільки грошей було виділено на ці цілі в 2011 році, уповноважений відповісти не зміг, пославшись на те, що його відомство не веде такої статистики.

Леонід Гуляко навів кілька прикладів. Так, за його словами на відновлення фресок в католицькому Архикатедральному соборі Пресвятої Діви Марії в Мінську державою протягом півтора року було витрачено майже 3 млрд рублів. А на відновлення фарного костелу в Несвіжі в 2011 році - близько 2 млрд руб.

«Я повинен сказати, що досить активно йде ця робота в республіці, - сказав Леонід Гуляко. - Але стає вона складнішою через те, що коштів, скільки хотілося б із бюджету отримати і спрямувати, не виходить. І, безумовно, в один рік ми не можемо охопити всі пам`ятки».

Богослов.