Православна Греція відзначає сьогодні Чистий понеділок у зв`язку з початком Великого посту перед Великоднем. Криза кризою, а свята, тим більше, церковні в країні ніхто не відміняв і не відмінить. Тисячі жителів Афін та інших населених пунктів Греції відправилися сьогодні в гори, щоб вдатися до традиційної для цього свята розваги - запуску в небо повітряних зміїв, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Чистий понеділок / Катару Девтера - по-грецькому / отримав свою назву в християн від тілесного очищення / "катарсису" /, святкується після завершився в Греції 40-денного періоду олійних карнавалів. Цей день тут фактично є державним святом: закриті всі установи, підприємства, спортивні споруди та супермаркети. Винятком є квіткові намети, газетні кіоски та районні ринки, на яких у великій кількості продаються пісні страви, що складають основний раціон греків у Великий піст.

Традиційно на таких гуляннях подаються селянське вино з бочок, спеціально випечений з цієї нагоди білий хліб "Лагана", квасолевий і сочевичний суп, грецький сир "фета", мариновані овочі, халва, маслини.

Відео дня

З Чистого понеділка в Греції бере початок "Сарака" / Свята Чотиридесятниця /. Великий піст, що починається із сьогоднішнього дня, триватиме 40 днів - по числу днів, під час яких Христос нічого не їв у пустелі.