У парламенті Нідерландів розгорілися запеклі суперечки через хустку, яку королева Беатрікс вдягла під час відвідування мечетей в Омані і ОАЕ.

Королева була одягнена в хустку, що нагадує мусульманський жіночий головний убір - хіджаб, коли відвідувала мечеть в Абу-Дабі, а потім у Маскаті під час свого близькосхідного турне.

Після того, як сюжет про візит королеви був показаний по голландському ТБ, праворадикальна Партія свободи, відома своїми антиісламськими поглядами, заявила, що таким чином королева "узаконила гноблення жінок".

Відео дня

У письмовій відповіді голландському парламенту прем`єр-міністр Марк Рютте заявив, що "коли Її Величність відвідує молитовний будинок, то дотримуються вимоги до одягу, що відповідає випадку ".

Представники монаршого двору заявили, що це було зроблено з поваги до місцевих традицій. Сама королева Беатрікс назвала критику з боку ультраправих "абсурдною", зазначивши, що від представників Партії свободи такого можна було чекати.

Нагадаємо, лідер Партії свободи Герт Вілдерс є автором скандального фільму Фітна, який з`явився у вільному доступі в інтернеті у березні 2008 року. 17-хвилинне відео, де показані терористичні атаки, супроводжується читанням цитат з Корану, що закликають до війни з невірними.

Вілдерс назвав викладені в Корані ідеї фашистськими і заявив, що вважає іслам небезпечним для західної культури, що викликало протести мусульман по всьому світу, а також негативну реакцію офіційних структур. Політику був заборонений в`їзд у низку європейських країн.

У червні 2010 року ультраправа партія Вілдерса Партія свободи зайняла третє місце на парламентських виборах в Нідерландах, що дозволило її представникам зайняти більше 20 депутатських крісел замість колишніх дев`яти. Вілдерс також заявляв, що уряд країни має ввести заборону на носіння паранджі в громадських місцях.

Російська служба Бі-бі-сі