Рекордна кількість прочан - 5,3 мільйона - молилися з 9 по 12 грудня в святилищі Божої Матері Гваделупської в Мехіко, повідомляє РІА «Новости».
Це святилище є найвідвідуванішим в католицькому світі - щороку сюди здійснюють паломництво близько 14 мільйонів чоловік.
У понеділок, в день пам`яті Божої Матері Гваделупської, Папа Римський Бенедикт XVI здійснив месу в соборі святого Петра у Ватикані, під час якої повідомив про свій візит до Мексики і Куби навесні, що було сприйнято паломниками в Мехіко з великою радістю.
За переказами, офіційно підтвердженими католицькою церквою, в грудні 1531 Діва Марія чотири рази явилася мексиканському селянинові Хуану Дієго Куаухтлатоатцин. Уперше він побачив Богородицю Марію на вершині пагорба Тепейак, розташованого на півночі сучасного Мехіко. Вона направила селянина до єпископа Мехіко з проханням побудувати на цьому місці храм. Після освячення храму сюди потягнулися паломники не тільки з найближчих сіл та міст, а й з інших країн.
У 1895 році Папа Римський Лев XIII проголосив Божу Матір Гваделупську покровителькою Латинської Америки, а в 1945 році Папа Пій XII на прохання єпископів проголосив її покровителькою двох континентів - Північної і Південної Америки.
У 1974-1976 роках на місці явлень відомий мексиканський архітектор Педро Рамірес Васкес (Pedro Ramirez Vasquez) побудував базиліку, яка вміщає 22 тисячі осіб.
Під час візиту до Мексики Папа Римський Іван Павло II 31 липня 2002 вперше в історії Церкви причислив до лику корінного мексиканського індійця - Хуана Дієго, якому явилась Богородиця. День його пам`яті в Католицькій церкві - 30 травня.