У зв`язку з напруженою міжрелігійною ситуацією в країні, комітет ПАРЄ виступив з критикою єгипетського уряду щодо політичних питань.

"Ми закликаємо єгипетський уряд та особливо Верховну раду збройних сил ефективно забезпечити захист коптської спільноти, розслідувати події 9 жовтня 2011 року й притягнути до відповідальності винних у насильстві для того, щоб забезпечити мирні умови для майбутніх виборів", – йдеться в заяві комітету.

Автори документа нагадали, що першого дня 2011 року теракт у Коптській Церкві в Олександрії забрав життя 21 людини, поранив 79 осіб, і в ПАРЄ сподівалися, що "після успішно закінченої революції в Єгипті схожі трагедії не повторяться".

Відео дня

"На жаль, в неділю, 9 жовтня, мирна коптська демонстрація в Каїрі з невідомих причин вилилася у сутички з армією і головорізами, одягненими у цивільний одяг, що призвело до загибелі 25 осіб, серед яких більшість – копти, поранено близько 300 осіб", – сказано в заяві.

Як наголосив комітет, це насильство "абсолютно недопустиме, і перші заяви єгипетського уряду та їхня подальша бездіяльність не в змозі переконати, що вони справді можуть ефективно впоратися зі зростанням міжрелігійної ворожнечі".

"Єгипетський уряд має розпочати процес перших і вільних виборів. Термін – два тижні. Демократичні вибори не можуть відбуватися в ситуації релігійної ненависті", – зазначили автори заяви.

КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ