Між Адміністрацією США та місцевої Католицькою Церквою виник конфлікт на тему абортів і контролю народжуваності. Цього разу протистояння призвело до того, що були урізані фонди, необхідні Американській єпископській конференції для роботи міграційного відділу, відділу у справах біженців при Міністерстві охорони здоров`я, а також центрів соціальної допомоги.
Таким чином було припинено фінансування, яке відводилося з 2006 року католицьким центрам з прийому біженців і щодо захисту жертв проституції, торгівлі людьми і внутрішніми органами. Залишаються неясними причини призупинення фінансування з огляду на те, що в 2010 році католицькі центри надали допомогу 28% із загального числа біженців, які прибули до США.
Єдиною причиною представляється відмова католицьких центрів забезпечити своїх підопічних протизаплідними засобами і можливістю штучного переривання вагітності. Раніше фонди були спрямовані трьом іншим організаціям: Американському комітету у справах біженців та іммігрантів (US Committee for refugees and Immigrants) і асоціаціям «Heartland» і «Tapestry».
Ці організації, на відміну від католицьких, надають «акушерські та гінекологічні послуги» широкого спектра. У відповідь на подібні заходи американські єпископи заявили, що збираються подати до суду за дискримінацію некомерційних організацій на підставі їх релігійних переконань. Необхідно додати, що одна незалежна комісія при Міністерстві охорони здоров`я та соціальної допомоги відгукнулася про католицькі центри допомоги як про більш кваліфіковані в порівнянні з їхніми конкурентами. Це доводить, що рішення заморозити фонди є виключно політичним і несправедливим і віддаляє ще більше соціальну політику адміністрації Барака ОБАМИ від католицького світу.
Радіо Ватикану