Пресвітеріанский священик, який лишив свій сан понад двадцять років тому після визнання своєї гомосексуальної орієнтації, повернувся до пастирського служіння і став першим в історії пресвітеріанства геєм, зведеним у сан, повідомляє Лента.ру.

56-річний Скотт Андерсон був священиком у місті Сакраменто, штат Каліфорнія, з 1983 року. У 1990 році він, побоюючись викриття, відкрито оголосив про свою гомосексуальність перед паствою, після чого відмовився від сану, оскільки пресвітеріанська церква США, до якої він належить, у той час забороняла гомосексуалістам бути священиками.

У 2010 році собор Пресвітеріанської церкви проголосував за скасування заборони, що дозволило Андерсону повернутися до служіння. Він знову був посвячений у сан з урочистостями в суботу, подякувавши тисячі своїх одновірців за підтримку і молитву.

Відео дня

До теперішнього часу позиції різних християнських церков з питання про священиків-геїв розійшлися досить радикально. Однозначно проти висловилася не так давно Римсько-Католицька Церква, яка офіційно заборонила гомосексуалістам приймати священицький сан і здобувати релігійну освіту.

У той же час, Англіканська церква не тільки дозволяє геям служити, а й дозволила священикам-геям вступати між собою в одностатеві шлюби.

За даними The Los Angeles Times, з протестантських церков, крім Пресвітеранской церкви США, до якої належить Андерсон, священнослужителів-геїв допускають лютеранські Єпископальна і Євангелічна церкви, в також Об`єднана церква Христа.

Втім, навіть серед американських пресвітеріан повної згоди поки немає: крім Пресвітеранской церкви США існує більш консервативна і менш численна Пресвітеріанська церква в Америці, яка до одностатевих шлюбів ставиться негативно.