Виконавча рада ЮНЕСКО у середу підтримала рекомендацію надати Палестині статус повноцінного члена організації, тепер питання надійде на розгляд Генеральної конференції.

Як повідомили у прес-службі організації, 40 членів Виконавчої ради висловилися "за", 4 - "проти", 14 учасників утрималися.

Наразі Палестина є державою-спостерігачем, проте, за даними ЗМІ, група арабських держав надала на розгляд виконавчої ради документ, що передбачає підвищення її статусу.

Відео дня

Остаточне рішення прийматиме головний керівний орган ЮНЕСКО - Генеральна конференція, яка пройде в Парижі з 25 жовтня по 10 листопада 2011 року. Голосувати будуть 193 держави-члени організації, причому для прийняття Палестини до складу ЮНЕСКО це рішення повинні підтримати дві третини учасників.

Новий статус дозволить Палестині подавати заявки на включення пам’ятників у список Світової культурної спадщини, у тому числі ті, які оспорює у неї Ізраїль.

Раніше МЗС Франції назвав голосування ЮНЕСКО по статусу Палестини "невчасним" і заявив, що рішення про визнання Палестини повинна приймати ООН у Нью-Йорку.

Згідно зі статутним документам ЮНЕСКО, держави-члени ООН мають право увійти до складу організації. Держави, які не входять до ООН, можуть стати членами ЮНЕСКО по рекомендації Виконавчої ради при голосуванні Генеральної конференції на їхню користь.

РБ ООН передала заявку Палестини на членство в ООН спеціально створеному для її розгляду експертному комітету, перше засідання якого відбулося у п’ятницю, 30 вересня.

Якщо палестинцям не вдасться домогтися повноцінного членства в ООН, Генеральна Асамблея без рекомендацій Ради безпеки може надати йому статус держави-спостерігача простим голосуванням, що дозволить Палестині брати участь у багатьох міжнародних форумах і подавати позови до Міжнародного кримінального суду (МКС). В даний час Палестина користується статусом суб’єкта-спостерігача при ООН.

Палестинці домагаються створення своєї держави у межах 1967 року - на території Західного берега річки Йордан і сектора Гази, із столицею у Східному Єрусалимі. Ізраїль виступає проти повернення до ліній кордонів 1967 року і відмовляється ділити Єрусалим з палестинцями, оголосивши його своєю вічною неділимою столицею.

РИА Новости