Новий закон про релігійну діяльність викликав неоднозначну реакцію в казахстанському суспільстві, оскільки серед іншого вводить заборону на молитовні кімнати в державних установах, у військових частинах, об`єктах освіти та охорони здоров`я.

Напередодні депутати мажилісу (нижня палата парламенту) схвалили проект Закону та передали його на розгляд до Сенату. При цьому низка громадських організацій зажадали переглянути документ та відправити у відставку главу Агентства у справах релігії Республіки Казахстан Кайрата Ламу Шаріфа.

Згідно з повідомленням ІА «Новини-Казахстан», міжнародна правозахисна організація Freedom House заявила, що проект Закону про релігійну діяльності порушує право казахстанців на свободу віросповідання і в своїй заяві просила Сенат відхилити законопроект.

Відео дня

Однак розробники Закону відзначають, що його метою є вдосконалення правового регулювання основних напрямків діяльності релігійних об`єднань та релігійної діяльності фізичних осіб.

"У документі систематизований порядок створення, реєстрації, реорганізації і ліквідації релігійних об`єднань. Основним нововведенням є визначення статусу релігійного об`єднання", – пояснив Кайрат Лама Шаріф.

Місцеве об`єднання можуть утворити в межах однієї області не менше 50 віруючих, регіональне об`єднання в межах двох і більше областей – не менше 500 віруючих, республіканське (на всій території країни) – не менше 5000 громадян Казахстану, які сповідують одне віровчення.

Згідно з пунктом 2 статті 7 Закону, богослужіння, релігійні обряди і зібрання безперешкодно проводяться в культових будівлях і на прилеглій території, у місцях поклоніння, у приміщеннях релігійних об`єднань, на кладовищах і в крематоріях, у помешканнях, в об`єктах громадського харчування у разі необхідності та при умови дотримання прав і інтересів поблизу проживаючих осіб. В інших випадках релігійні заходи здійснюються в порядку, встановленому законодавством.

При цьому не допускається здійснення богослужінь, релігійних обрядів і зборів на території і в будівлях державних органів, установ збройних сил, судових і правоохоронних органів, а також організацій освіти – за винятком духовних навчальних закладів (п. 3 статті 7 Закону).

Крім того, Сенат Казахстану прийняв супутній законопроект, який встановлює адміністративну відповідальність за порушення норм законодавства про релігійну діяльність і релігійні об`єднання.

Поправки вносяться до законів про військовий обов`язок і військову службу, про некомерційні організації, про права дитини, про протидію екстремізму, про ліцензування, про державне майно, про державну реєстрацію юридичних осіб та облікову реєстрацію філій і представництв, а також до кодексів про адміністративні правопорушення, про здоров`я народу та систему охорони здоров`я.

Таким чином, Закон Республіки Казахстан «Про релігійну діяльність і релігійні об`єднання» разом із супутнім законом направляються на підпис Главі держави Нурсултану Назарбаєву.

www.irs.in.ua