Католицькі священики в США закликали президента Барака Обаму заступитися за інститут шлюбу в країні, щоб уникнути великого конфлікту на національному рівні між Церквою і державою, пише газета Washington Post.

Приводом до звернення групи католицьких єпископів на чолі з архієпископом штату Нью-Йорк Тімоті Доланом (Timothy M. Dolan) до президента стало суперечливе, на їхню думку, ставлення влади до Акту про захист шлюбу (Federal Defense of Marriage Act (DOMA)) від 1996 року, який президент США в лютому визнав "неконституційним" і розпорядився припинити захист цього закону у федеральних судах від тих, хто його заперечує, в тому числі прихильників одностатевих шлюбів.

За даними видання, 30 сенаторів в даний час підтримують скасування Акту про захист шлюбу, яка дала б кожному штату право приймати рішення про шлюби на свій розсуд.

Відео дня

На думку архієпископа Тімоті Долана, в даний час адміністрація Обами не тільки відмовляється захищати федеральний закон про захист шлюбу, який визначає шлюбний союз між чоловіком і жінкою, а й "активно зневажає" норми закону конституційним шляхом.

"Пишу вам в терміновому порядку, вказуючи на недавні дії, зроблені вашою адміністрацією, які загрожують шлюбним зв`язкам і наражають на небезпеку релігійну свободу для тих, хто стимулював і оберігав сімейні союзи", - цитує газета послання Долана, адресоване Обамі 20 вересня.

Долан закликав президента США "натиснути на кнопку перезавантаження" у підході до закону про шлюб. В іншому випадку, це "призведе до національного конфлікту величезних масштабів між Церквою і владою на шкоду для обох інститутів".

Як зазначає газета, в США налічується 69 мільйонів католиків, які являють собою солідний виборчий блок. На президентських виборах в листопаді 2008 року 54% католиків підтримали Обаму, тоді як у 2004 році 52% з них віддали свої голоси Джорджу Бушу.

За словами Долана, ще однією проблемою є те, що в суспільстві існує думка, що вірять у Бога люди, які виступають за шлюбний союз і права дітей, які повинні виховуватися батьками - чоловіком і дружиною, стали заручниками своїх упереджень і мають упереджену думку щодо питань шлюбу.

Седмица