У середині минулого місяця в північно-західній частині Ірану влада вилучила у своїх громадян, які сповідують християнство, і знищили 6,5 тис. копій Біблії. Як повідомило інформаційне агентство іранських християн Mohabat News Agency, ця акція відбулася після того, як впливовий шиїтський богослов, маючи зв`язки з урядом Ісламської Республіки, Хаді Джахангоша (Hadi Jahangosha) у своєму зверненні до одновірців з нагоди річниці народження 12-го імама Хазрат Махді заявив, що «Захід намагається зруйнувати віру» іранської молоді шляхом «видання та пропаганди неправдивих гностичних книг».

Аятолла також попередив, що спостерігається розширення масштабів публікації та поширення дитячих книг про християнську культуру, що містять символіку цієї релігії. Він заявив, що одна з таких книг, які розповідають дітям про принципи християнства, видана на 128 мовах тиражем 53 млн. примірників і її можна знайти навіть у самих маленьких містах по всій території Ірану. Підростаюче покоління ІРІ має також практично вільний доступ до західних мультфільмів релігійного змісту.

 

Відео дня

«Ісламська Республіка вважає себе відповідальною за управління умами людей. Інакше чим ще можна пояснити страх її влади з приводу імпорту та розповсюдження релігійної літератури не ісламського змісту? »- Сказав аятолла. Шиїтський богослов підкреслив, що поширення «спотвореного християнства» має більш далекосяжні наслідки, ніж забезпечення в Ірані свободи совісті, оскільки проповідники християнства володіють дуже великими фінансовими і технічними можливостями. Він, правда, не пояснив, що розуміє під «спотвореним християнством».

Залишається припускати, що представник духовної влади країни мав на увазі протестантські рухи, що відрізняються активною місіонерською діяльністю в різних куточках світу. Крім того, нагадаємо, що деякі представники неопротестантскіх течій в США неодноразово погрожували публічними акціями знищення примірників Корана, а один раз зробили спалення Священного Писання мусульман. Звичайно, ці акції носили набагато більш камерний характер, ніж знищення Біблій в Ірані, і до того ж їх засудили президент США Барак Обама і багато інших діячів Заходу.

Пов`язаний з владою ІРІ аятолла Джахангоша зазначив, що телевізійні передачі, передаються по християнських супутникових каналах і «намагаються змінити релігійну культуру іранського суспільства». Він висловив свій жаль з приводу зростання християнських настроїв серед молоді Ісламської Республіки. «В цілому іслам схвалює християнство ... Однак при всій повазі до християнського вчення ми, на жаль, є свідками поширення християнства серед нашої молоді », - констатував він.

Аятолла, за повідомленням Mohabat News Agency, заявив, що кожен член іранського суспільства повинен відчувати відповідальність за протидію проникненню в Іран західних релігійних традицій, сприяти поширенню «чистого ісламу» і боротися з «помилковими і перекрученими культурами».

У повідомленні агентства також відзначається, що це не перший випадок вилучення Біблій у іранських громадян. У листопаді 2010 року в селі Дарішк був затриманий рейсовий автобус, і у його пасажирів були відняті і спалені 300 священних книг. У пресі повідомляється також про те, що в останні роки в Ірані було закрито кілька християнських церков.

В інтерв`ю іранському інформаційному агентству Mehr news agency, що має тісні зв`язки з урядом Ірану, радник комітету з соціальних питань Меджліс (парламенту) Ісламської Республіки доктор Маджид Абхарі (Majid Abhari) пояснив, чому влада країни стала вилучати і знищувати Біблії. «Найважливішим питанням цієї проблеми, яка повинна бути розглянута відповідними підрозділами розвідувальних та юридичних служб, а також релігійними організаціями, є той факт, що всі релігії прагнуть посилити свої можливості з протидії ісламу», - сказав він.

Канадська правозахисна організація Voice of the Martyrs («Голосу мучеників»), кілька десятків років захищає християн від переслідувань владою і радикальними групами населення в різних країнах світу, заявила, що, незважаючи на офіційну заборону місіонерської діяльності в Ісламській Республіці Іран, в останні роки число корінних громадян країни, що переходять в християнську віру, продовжує зростати. Цей факт дуже хвилює релігійних лідерів і офіційну владу ІРІ, мабуть, ще й тому, що останнім часом у цю релігію стали переходити члени сімей та родичі урядовців, які проживають як на території Ірану, так і за його межами.

 

Благовест-Инфо