Франція попри християнське має також юдейське походження. Про це сказав президент Ніколя Саркозі на щорічній вечері Репрезентативної ради Установ французьких євреїв з керівниками та представниками інших релігій.

Про це повідомляє католицький часопис Сredo з посиланням на Радіо Ватикана.

Юдаїзм «призвів до надання Франції її тотожності» і кожен єврей «і надалі бере участь в цій тонкій алхімії – сказав Президент. – Якщо Франція має християнські корені, то має також і юдейські. Присутність юдаїзму в цій країні датується періодом, коли Франція ще не була Францією, задовго до її християнізації. Юдаїзм – це частина французького походження і кожен француз, незалежно від конфесії чи походження, може цим пишатися».

Відео дня

Слово «корені» викликало бурхливу реакцію та застереження істориків. «Це невідповідна метафора – зазначив Бруно Дюмезіль, автор книжки «Християнські корені Європи» (Fayard, 2005). – Якби ми таки хотіли застосувати тут якийсь термін, то слід було б сказати, що французька тотожність формувалася під впливом багатьох більш чи менш виразних чинників, передусім християнських, але також і римських, якщо йдеться про адміністративну структуру, язичницьких (наприклад Галія) у мистецтві, єврейських по відношенню до інтелектуального життя, а також арабських – через спосіб переказу грецької філософії».

Інші історики зазначають, що Франція має передусім християнські корені, адже це християнство було домінуючою релігією в історії цієї країни. До нині сітку адміністративного поділу Франції творять межі парафій, а сучасний характер Франції формувався від часів хрещення короля Хлодвіга аж до кінця XVIII століття.