Вселенський патріархат виграв справу проти Туреччини в Страсбурзькому суді. Судді Європейського суду з прав людини в Страсбурзі одноголосно прийняли рішення, згідно з яким турецька влада повинна повернути у власність Вселенського Константинопольського патріархату будівлю Грецького притулку на острові Бююкада. Судова тяганина навколо будівлі тривала з 1997 року, повідомляє "Благовест-інфо" з посиланням на CWN.

Грецький притулок - величезна дерев`яна будівля, розташована на найбільшому з островів у Мармуровому морі, недалеко від Стамбула. Цей пам`ятник архітектури був побудований в 1898 році французькою компанією. У 1903 його придбала Елена Заріфі - багата стамбульська гречанка. Жінка подарувала будинок Константинопольському патріархату, і в нім був влаштований притулок для християнських сиріт. Притулок був закритий в 1964 році, і сьогодні будівля порожня і продовжує руйнуватися.

Рішення Європейського суду - безпрецедентне, оскільки уперше Туреччина повинна буде повернути будівлю повністю, і не зможе скористатися альтернативними варіантами (наприклад, виплатити релігійній громаді компенсацію і залишити будинок собі).

Відео дня

Нове рішення Страсбурзького суду також важливе тому, що в нім однозначно признається юридичний статус Вселенського патріархату, чого турецька влада досі не зробила, незважаючи на те що в останні роки взаємовідносини Анкари і Фенера (стамбульського району, де знаходиться штаб-квартира патріархату) покращали. У серпні минулого року турецький прем`єр Ердоган і Патріарх Варфоломій I разом відвідали Грецький притулок на Бююкаді, після чого Ердоган неодноразово заявляв, що не оскаржуватиме рішення ЄСПД, якщо воно буде на користь патріархату.

Оскільки юридичний статус Вселенського патріархату не визнаний Туреччиною, він не може володіти будівлями і іншою власністю, маючи право лише задовольняти релігійні потреби православної громади Стамбула. Навіть штаб-квартира патріархату у Фенері формально належить не Церкві, а добродійному Фонду св. Георгія.

Раніше Патріарх Варфоломій I заявляв, що якщо патріархат отримає будівлю Грецького притулку у власність, у ньому розмістяться церковний центр з захисту довкілля і центр з екуменічного і міжрелігійного діалогу.