Католицька Церква прославила в лику блаженних Лойзе Грозде - студента, убитого партизанами-комуністами в 1943 році.

Як передає Благовест-інфо, церемонію беатифікації, яка відбулася минулої неділі в місті Цельє, очолив кардинал Тарчизіо Бертоне, державний секретар Ватикану. У соціалістичний період Церква в Словенії була жертвою "насильства і гонінь", і, проте давала "підтримку, силу і втіху" народу країни, заявив прелат на церемонії беатифікації Лойзе у присутності 750 священиків і 32 000 вірян.

У січні 1943 Грозде було 20 років - у той час Словенія була окупована Німеччиною і Італією. Проти окупації боролися партизани-комуністи. Вони знайшли у студента молитовник латиною і вирішили, що Грозде співпрацює з італійськими фашистами. Знівечене тіло хлопця було знайдене через місяць в лісі.

Відео дня

Процес підготовки беатифікації Лойзе Грозде почався в 1992 році, пізніше ватиканська Конгрегація з канонізації святих визнала, що Грозде був убитий за свою віру. Ветерани антифашистського руху виступали проти беатифікації, заявляючи, що хлопець насправді був фашистським шпигуном, проте Католицька Церква не знайшла підтвердження цій версії.