Всесвітня рада церков (ВРЦ) засудила напад на гуманітарний конвой, скоєний 31 травня ізраїльськими військово-морськими силами, повідомляє ICN.

Говорячи про це "велике лихо", генеральний секретар РСЦ пастор Олав Фіксі Твейт 1 червня сказав: "Ми засуджуємо напад і вбивство безневинних людей, які намагалися доставити гуманітарну допомогу людям в Секторі Газа, що перебуває в блокаді з боку ізраїльтян з 2007. Ми засуджуємо скандальне порушення міжнародного права Ізраїлем, який скоїв напад на гуманітарний конвой в міжнародних водах. Ми молимося за усіх, хто постраждав від цього нападу, особливо - за сім`ї, що зазнали тяжких втрат".

"Ми закликаємо уряд Ізраїлю повернути на батьківщину осіб, затриманих ізраїльською армією. Ми закликаємо до негайного звільнення конфіскованих суден і припинення економічної блокади Сектора Газа", - підкреслив глава ВРЦ.

Відео дня

Він також заявив, що ВРЦ закликає Раду Безпеки ООН санкціонувати ретельне розслідування нападу.

"Прикрі події, які сталися біля берегів Гази нагадують нам ще раз про наполегливу необхідність покласти край військової окупації Ізраїлем палестинських територій. Всесвітня рада церков знову заявляє про свій намір домагатися справедливого і міцного світу в Палестині і Ізраїлі", - заявив Олав Фіксі Твейт.

У кінці травня група європейських правозахисних організацій в 9-й раз відправила до сектора Газа так звану "флотилію свободи" - караван суден з гуманітарним вантажем. У ніч на 31 травня на один з кораблів, що йшов під прапором Туреччини, висадився ізраїльський спецназ. В результаті операції загинули, за різними даними, від 9 до 19 чоловік.

Дії Ізраїлю засудили європейські і близькосхідні держави і Рада безпеки ООН, а Туреччина відкликала свого посла з Ізраїлю і відмінила спільні військові навчання. Ізраїльська сторона між тим оголосила про те, що на борту судна було виявлено зброю, а також повідомила, що пасажири корабля першими напали на спецназівців.