Парламент Бельгії практично одноголосно схвалив заборону на носіння паранджі в громадських місцях.

Рішення бельгійських законодавців - перше у своєму роді в європейській політиці. У законі при цьому дослівно не згадуються предмети одягу мусульманок - згідно з текстом, заборона розповсюджується на будь-які головні убори, що закривають велику частину обличчя. Таким чином, хіджаб під нього не підпадає, повідомляє NEWSru.

Порушницям, що з`явилися в суспільних місцях із закритим обличчям, загрожує штраф від 15 до 25 євро або арешту на строк до семи діб. Виняток може бути зроблений тільки під час свят, карнавалів і інших культурних заходів, якщо місцеві власті дадуть на це згоду.

Відео дня

Над подібним законопроектом зараз працюють і французькі законодавці, виконуючи особисте доручення президента Ніколя Саркозі. При цьому власті обох країн наполягають, що йдеться не про дискримінацію віруючих, а про вимоги безпеки, щоб поліцейські могли ефективніше встановлювати особу громадян.

Проте мусульманські організації, європейські ліві і правозахисники називають заборону на носіння паранджі порушенням свободи особи. Вони указують, що забезпечити його виконання буде складно і що одяг, що повністю приховує особу, носить лише незначний відсоток європейських мусульманок.

На думку їх опонентів, люди, що добровільно вибирають як місце постійного проживання певну країну, повинні інтегруватися в місцеве суспільство і поважати його звичаї.