Федеральний суд міста Фінікс (штат Арізона) розглядав справу про обмеження використання церковних дзвонів, звук яких може бути неконституційним посяганням на релігійні права громадян, повідомляє Богослов.Ru.

Судовий розгляд почався після того, як в 2007 році центр зборів місцевої протестантської церкви переїхав в інше місце. Жителі району, що були в безпосередній близькості від нового житла протестантів, стали скаржитися на електронні дзвони церкви, що дзвонили кожну годину з 8 ранку до 8 вечора.

При зверненні до суду вони послалися на міську постанову, що забороняє "будь-який незвичайний або такий, що тривожить" звук. Варто зазначити, що ця постанова дозволяє, наприклад, продавцям морозива використовувати гучномовці, гучність звуку яких становить 70 децибел. Дзвін церковних дзвонів становив при цьому всього 67 децибел.

Відео дня

Церква спробувала заспокоїти сусідів, встановивши глушники на свою дзвіницю. Але судова справа набрала обертів і навіть набула скандального відтінку після того, як глава церкви, Рік Пейнтер, був визнаний винним в міському суді і засуджений до 10 днів у в`язниці і випробувального терміну в три роки, хоча до цього він ніколи не порушував закон.

Коли Пейнтер подав апеляцію і суд знову розглянув справу, його вердикт був таким - обмежити дзвін у неділі і церковні свята і встановити ліміт гучності до 60 децибел. Сам Пейнтер не був виправданий і домагатиметься виправдання в суді вищої інстанції.

В понеділок, 19 квітня, Федеральний суд Фінікса також прийняв рішення, згідно з яким місто не може заборонити церковні дзвони, оскільки вони виробляють "звук, що видається у зв`язку з вираженням релігійних почуттів".