В результаті тисняви, що виникла в головній мечеті міста Тимбукту (північний захід Малі) під час вечірньої молитви, присвяченої святу Маулід ан-набі (дня народження ісламського пророка Мухаммеда) загинули не менше 24 чоловік. Є поранені, передає NEWSru.

Це свято відзначається мусульманамі-сунітами в 12-й день Рабі аль-авваль - 3-го місяця місячного календаря. Цього року день народження Мухаммеда за григоріанським календарем відзначається 26 лютого.

Стара мечеть перебуває на реставрації, але з нагоди свята віряни зібралися на молитву і за традицією здійснювали обхід мечеті. Через будівельні роботи прохід через північні ворота мечеті був закритий, і натовп людей вийшов на імпровізовану алею, яка не змогла вмістити таку кількість народу. Почалася тиснява, хтось спровокував паніку, вигукнувши: "Тут - мертвий". В результаті чого постраждали понад 50 чоловік.

Відео дня

Мечеть Джингуеребер входить в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є одним з трьох медресе, що становить університет Санкоре. За винятком маленької частини північного фасаду, побудованого з вапняку, уся мечеть Джингуеребер зроблена з волокна, соломи і дерева. В неї три внутрішні приміщення два мінарети і двадцять п`ять рядів стовпів, вирівняних зі сходу на захід. Її молитовний зал вміщує 2.000 чоловік.