"На землю спустився Різдвяний мир!" - вже більше чотирьохсот років ця фраза сповіщає фіннам про початок різдвяних свят. До закінчення святкового періоду - 5 січня - заборонені будь-які сварки і конфлікти, причому кривдити не можна не тільки людей, а й тварин: ніщо не повинне затьмарювати урочистості, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Традиція оголошення Різдвяного миру корінням сягає в Середньовіччі: тоді Церква прагнула примирити всі феодальні розбрати і міжусобиці на період найголовнішого і найулюбленішого свята у Фінляндії. Спрадавна ця церемонія проходить в місті Турку, який до 1812 г був столицею. Тут розташовується головний храм країни - Кафедральний собор, в якому проходить урочисте різдвяне богослужіння.

Головною частиною церемонії стає читання трактату про Різдвяний мир 1600 року. Сам документ був втрачений в ході великої пожежі 1827 г, проте текст вдалося повністю відновити, і з тих пір його щорічно зачитують в Святвечір на головній площі Турку. На церемонії були присутні тисячі людей.

Відео дня

Читання трактату про Різдвяний мир супроводжувалося урочистою музикою у виконанні флотського духового оркестру і співом чоловічого хору "Друзі пісні". Текст був за традицією прочитаний фінською і шведською мовами. З цієї миті фінни припиняють повсякденні справи і починають святкування з відвідин сауни.

"Різдвяний мир" оголошують також і в Естонії.