20 грудня у Верії (Елладськая Православна Церква) сталася знаменна подія в житті Вселенського Православ`я - на святковій Літургії, яку очолив Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім сталося причислення до лику святих всіх членів сім`ї св. Григорія Палами. Канонізовані його батьки - Констанція і Каллоніс, дві сестри - Епіхаріс і Феодота і двоє братів - Феодосій і Макарій, повідомляє «Богослов.Ru».

Перед початком Божественної літургії митрополит Севастійський Димитрій прочитав рішення Константинопольського Патріарха Варфоломія про канонізацію (№ 1103). Потім архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім виголосив спеціальну молитву і першим приклався до ікони новопрославлених святих, яку винесли з вівтаря і помістили в центрі храму, і до частки мощів св Григорія Палами, що збереглася.

Потім хор проспівав тропар на честь новопрославлених святих:

Відео дня

«Каллоні добра отроковиця і прямомисленний Констанцій, великий подвижниче і боговидиче ієрарше Григоріє, Епіхаріс, наречена Христова, преподобна Феодота і мудра, Феодосіє і Макаріє священні, ваші подвиги оспівуємо. Слава що вінчає вас, слава вам що просяяв, нетварне і вічне Його світло ».

Дане прославляння, як було сказано в слові митрополита Пантелеімона, виголошеному після Літургії і слові Предстоятеля Еладської Церкви Архієпископа Ієроніма, підтверджує уселенську значущість учення св. Григорія Палами про духовне споглядання Нетварного Світла, про залучення Богові, що відкриває Себе в енергіях, але прихованому по суті. Прославлена сім`я святого, що у повному складі встала на шлях чернечого подвигу, що є добрим прикладом і для чернецтва, і для сімей, що живуть у миру.

Сім`я великого богослова Православ`я, що складається в сукупності з 7 святих, вже давно шанувалася в місці їх подвигів Верії.

Той факт, що в прославлянні беруть участь представники Константинопольської, Александрійської, Антіохійської і Єрусалимської Церков, а також інших Православних Церков є запорукою уселенського шанування сім`ї святителя.

На завершення свого слова в кінці Літургії Архієпископ Ієронім сказав: «Сьогодні нам потрібні сім`ї, які надихаються життям Церкви. Напередодні Різдва зірка Віфлеємська та просвітить наше життя як сім`я св. Григорія Палами - всіх християн!»

Напередодні прославляння завершила роботу богословської конференції «Святий Григорій Палама: 650 років з часу кончини (1359-2009)»