Вперше в історії даосизму - китайського традиційного вчення - жінка стала настоятелькою храму.

Як передає ІТАР-ТАРС, 52-річна У Ченчжень очолила храм Чанчунь («Вічної весни») в місті Ухань адміністративному центрі провінції Хубей в Центральному Китаї. У даоській ієрархії її чин називається «фанчжан», і це вельми високий ранг у послідовників засновника даосизму Лао-цзи, що жив в 6-5 століттях до нашої ери.

В Ченчжень називає своє призначення «знаменням часу», відчуваючи з цього приводу одночасно «і гордість, і деяке збентеження». Втім, підкреслює вона, жінки і в минулому посідали важливе місце в даосизмі, прикладом тому - персонаж легенди про «вісім безсмертних» Хе Сяньгу. Ця пані, яку зазвичай змальовували з квіткою лотоса і флейтою в руках, вважається покровителькою домогосподарок і «слабкої статі» в цілому.

Відео дня

Нова настоятелька дотримується всіх канонів даосизму і стверджує, що кілька років тому бачила в річці поблизу даоського храму Лунтань в провінції Цзілінь одразу трьох драконів. «Причому, були вони по три рази впродовж трьох днів, що можуть засвідчити і місцеві жителі» - заявляє вона. Зараз вона пише дисертацію в Народному університеті (Пекін), зробивши предметом своїх досліджень роль даосизму в побудові гармонійного суспільства «соціалізму з китайською специфікой».

Даосизм виник близько 2,5 тис. років тому. Це одвічно китайське релігійно-філософське вчення відоме насамперед, за трактатом «Дао де цзін».