Більш як 6,1 млн. чоловік взяли участь в щорічному паломництві в базиліку Діви Марії Гвадалупської в минулі п`ятницю і суботу, - такі офіційні дані архідіоцеза Мехіко. Це на 100 000 більше, ніж в 2008 році.

Як повідомляє Благовест-інфо, свято присвячене роковинам явлення Богоматері Хуану Дієго на горбі Тепеяк 12 грудня 1531 року. В наші дні цей пагорб знаходиться в міській межі мексиканської столиці, в її північній частині. За переказами, зображення Діви Марії дивним чином віддрукувалося на накидці святого (Папа Іоанн Павло II канонізував його в 2002 році).

Свято традиційно супроводжується всілякими ритуалами, що дійшли, зокрема, ще з доколумбових часів. Так, вранці у суботу більш як мільйон чоловік зібралися всередині і навколо базиліки, щоб заспівати "Маманітас" - пісню, яку мексиканці співають на честь днів народження або іменин. Паломники з`їхалися поклонитися головній святині Мексики зі всіх кінців країни, з різних країн Латинської Америки і США.

Відео дня

Вихідці з Мексики, що живуть в самих Сполучених Штатах, також провели урочистості на честь Діви Гвадалупської - центром свята став нью-йоркський собор св. Патрика. До урочистого богослужіння на Манхеттен був доставлений "Факел Гвадалупи", запалений на пагорбі Тепеяк в жовтні. У естафеті з факелом, який проносять від Мексики ка Нью-Йорка, щороку беруть участь 25 000 чоловік.