Преподобна Мері Глесспул (Mary Glasspool), яка відкрито заявляє про свою нетрадиційну сексуальну орієнтацію, була обрана 5 грудня молодшим єпископом Лос-Анджелеської єпархії єпископальної церкви, повідомляє Бі-бі-сі. На зборах єпархії Лос-Анджелеса, до складу якої входять шість округів південної Каліфорнії (близько 70 тисяч віруючих), були обрані два молодших єпископи. Другу посаду також обійняла жінка, преподобна Діана Брюс (Diane Bruce), проте вона, на відміну від Глесспул, дотримується традиційної сексуальної орієнтації. Глесспул зможе вступити в сан лише після затвердження її кандидатури більшістю американських єпископів. Глава церкви, епископ Катаріна Скорі (Katharine Schori), вже заявила, що для того, щоб висвятити єпископа в сан необхідне обрання відповідно до правил, а особисті переваги кандидата - справа рук Бога.

У липні цього року генеральна конференція єпископальної церкви відмінила мораторій на зведення осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації в єпископський сан, введений в 2004 році на прохання англікан з інших країн після того як обрання єпископом Нью-Хемпшира гомосексуаліста Джина Робінсона поставило церкву на межу розколу.

П’ятдесятирічна Глесспул пройшла церемонію висвячування в 1981 році, останні вісім років служила каноніком в Балтиморі. З 1988 року вона живе зі своєю подругою Бекі Сандер (Becki Sander). В світі налічується близько 77 мільйонів англікан, велика частина яких проживає в Африці і дотримується консервативних поглядів. Через незгоди з висвячуванням жінок і толерантним ставленням до гомосексуалізму частина британських англікан перейшла в лоно католицької церкви. На думку оглядача Бі-бі-сі з питаннях релігії, обрання Глесспул лише посилить ситуацію, зробивши розкол ще глибшим.

Відео дня