Конституційний суд ФРН в Карлсруе 1 грудня визнав незаконною роботу магазинів в чотири передріздвяні неділі, повідомляє Lenta.Ru із засланням на Welt.

У рішенні суду наголошується, що відпочинок в святкові і недільні дні гарантований Конституцією, яка тим самим надає громадянам вільний час для «персонального здійснення» і участі в соціальному житті.

Крім того, робота магазинів в недільні дні, як визнав суд, порушує права службовців-християн на свободу віросповідання, зокрема, на відправлення ними недільних релігійних обрядів. Тим самим суд задовольнив скаргу представників католицьких і протестантських церков, подану владі Берліна.

Відео дня

У 2006 році в Берліні був ухвалений закон, за яким магазини отримали право працювати шість недільних днів в році, при цьому чотири робочі дні, як правило, випадали на передріздвяні неділі грудня, коли відбуваються масові розпродажі. Згідно з ухваленим законом у ці дні магазини могли бути відкриті з 13 до 20 години.

Подібна практика викликала протест не лише представників християнських церков, а й ряду профспілок. Супротивники роботи у вихідні відзначали, що йдеться про «тотальну комерціалізацію», яка підриває самі основи німецької культури і нехтує інтересами людей.

Тим часом, повідомляється, що заборона на торгівлю у неділі, набере чинності лише в 2010 році. Крім того, як відзначили в німецькому об`єднанні роздрібної торгівлі, навіть після цього можна буде «в якості винятку» відкривати магазини у недільні дні.