Відінськая єпархія Болгарської Церкви збирається відродити Альбутінській скельний монастир. За задумом єпархії, сам пам`ятник XIV століття повинен стати об`єктом туризму, зокрема релігійного, а поряд з ним повинна з`явитися діюча обитель, передає Седмиця.Ru.

Як повідомив вікарний єпископ відінського митрополита Сионій, планується збирати пожертвування через відкриті банківські рахунки.

Альбутінській скельний монастир розташований поблизу Відіна, в місцевості Альбутін (інакше - Алботін) на річці Тополовце. На висоті 25 м над річкою, використовуючи природні неглибокі печери і скельні навіси, влаштовані келії і господарські приміщення. До монастиря веде крута піщана стежка, у її початку влаштована чешма (щось ніби колодязя, але наповнюваного не з підземних вод, а з джерела, що біжить по жолобу).

Відео дня

У XIV столітті монастир був шанованою обителлю, про що свідчать розкопані тут поховання: багато хто з них належить мирянам, що побажали покоїтися в святому місці. Комплекс, що зберігся, складається з восьми приміщень (келії, поварня, погріб, склади) і церкви. Храм був трехнефний, але південна і південно-західна його частини повністю зруйновані.

Двічі - в 1927 і 1969 рр. - монастир оголошували пам`яткою культури.