В Італії католицькі приходи встановлюють в церквах автоматизовані роздавачі святої води для запобігання розповсюдженню "свинячого” грипу, передає Седмиця.Ru.

Спалах вірусу H1N1 призвів до того, що багато церков відмовилися від традиційної практики, коли віруючі при вході в церкву занурюють пальці в місткість зі святою водою, щоб потім перехреститися.

Нове пристосування працює як автоматичні дозатори рідкого мила: якщо інфрачервоний сенсор роздавача виявляє руку людини, він автоматично видає невелику кількість води. В результаті вся процедура відбувається без яких-небудь дотиків.

Відео дня

Винахідник пристосування Лучано Марабезе говорить, що інтерес до роздавача святої води проявляють по всьому світу.

На сьогоднішній день в Італії зареєстровано близько 30 випадків смерті від "свинячого” грипу.

Священик Пьєре Анджело Мота з міста Капріано Бріоско на півночі від Мілана говорить, що на перших порах його прихожани з деяким здивуванням ставилися до автоматичного роздавача святої води.

"Спочатку люди були шоковані такою технологічною інновацією, але потім звикли і тепер ставляться до цього з величезним задоволенням", - розповідає падре.

Прихожанка Марта Каїммі з ним повністю згодна: "Це просто чудово. Тепер ми більше не боїмося заразитися "свинячим” грипом. Дуже хороша ідея в такій ситуації".

Л.Марабезе стверджує, що одержує сотні листів зі всіх куточків планети від людей, охочих дізнатися подробиці про його винахід. "Деякі люди перестали занурювати свої пальці в святу воду, оскільки побоювалися чим-небудь заразитися, - говорить Л.Марабезе. - Багато хто вдавав, що занурюють пальці. Здається, дуже шкода, що таким чином зникають наші традиції".

Собор в Мілані став однією з перших церков, що припинили практику загального доступу до святої води при вході в храм.

"Після того, як люди почули, що деякі церкви (як, наприклад, міланський собор) прибрали ємності зі святою водою, попит на мій винахід одразу ж злетів до небес", - говорить Л.Марабезе.