Американські соціологи Адріан Вулдрідж і Джон Міклетвейт опублікували роботу "Бог повертається: Як змінює світ відродження релігії". Розглянувши релігійну ситуацію в Китаї, Нігерії, Кенії і декількох країнах Латинської Америки, учені дійшли висновку, що підвищення інтересу до релігії і зростання її впливу на суспільне життя відбувається у всьому світі. Крім того, вони вважають, що Європа, яка саме втрачає віру, а не Америка, є тут винятком, повідомляє NEWSru. з посиланням на газету "Washington Post".

"Релігія зараз йде рука в руку з модернізацією, - вважає Вулдрідж. - З 1970-х щось змінилося, зараз весь світ йде саме у напрямку Америки".

На його думку, риси нової релігійності добре видно в русі п`ятдесятників. "На підйомі релігія емоційна, напориста, харизматична. У Гватемалі своїми очима бачиш, який наелектризований там рух п`ятдесятників і харизматів. Їх сусідство змушує мінятися і католицизм. Те ж саме помітне в Лагосі і Найробі. Коли ми приступали до роботи над книгою, я недооцінював енергію і життєву силу релігії".

Відео дня

Враження на вченого справила і чисельність християнських місіонерів: постійно цим займаються 443 тис. чоловік, а ще 1,6 млн. здійснюють разові місіонерські поїздки.

Соціолог відзначає також, що найдинамічнішою релігією світу залишається християнство. "Якщо судити тільки за цифрами, то іслам його наздоганяє. Але це за рахунок демографії, а не проповіді. Рано чи пізно народжуваність досягне максимуму і піде на спад. Християнство пройшло крізь горнило Освіти і Реформації і налагодило відносини з сучасністю. Наскільки я розумію, іслам поки що цього не зробив", - стверджує учений.

Сам Вулдрідж - атеїст, але, за його словами, в процесі роботи над книгою він став значно більше поважати релігію. "Я був приголомшений, побачивши, як віруючі намагаються допомогти бідним. А атеїстів, що роблять те ж саме, щось не видно", - говорить автор книги.